8 veganska företag på framfart

I den här artikeln pratar vi mer om 8 företag som förstått fördelarna med att erbjuda veganska produkter.

 

8 vegan företag som innoverar

  1. Hälsans kök, som bland annat tillverkar vego-filéer.
  2. Anamma, som bland annat tillverkar vegobullar och vegobiffar.
  3. Beyond meat, som är mest kända för sina veganska hamburgare.
  4. Geltor, som tillverkar skönhetsprodukter.
  5. Desserto, som tar fram veganska tyger.
  6. Impossible foods, som tillverkar veganska hamburgare.
  7. Nuggs, som tillverkar proteinrika kyckling-nuggets.
  8. Sambla, som är en låneportal.

 

Nedan pratar vi mer om de veganska företag som precis nämnts i större detalj.

 

1. Det här gör Hälsans kök

Hälsans kök är en av Sveriges största vegoaktörer. Främst tack vare att de under senare år har veganiserat stora delar av sitt utbud, men även för att deras vegoprodukter är goda att äta. Deras vegofiléer som smakar som kyckling, men deras pulled beef-produkter är dock mest populära bland kunderna.

 

2. Det här gör Anamma

Anamma är ett veganskt företag som funnits i Sverige i över två årtionden. De innoverar fortfarande, men var faktiskt först med att framställa en vegofärs som inte behöver någon bindande för att man ska kunna forma massan till exempelvis biffar eller järpar.

Anamma erbjuder dessutom produkter som är lätta att få tag på, då de finns hos alla stora matkedjor likt ICA och Coop.

 

Läs mer: Så bakar du veganska kanelbullar.

 

3. Det här gör Beyond meat

Beyond meat är ett amerikanskt företag som delägs av bland annat Bill Gates samt Leonardo DiCaprio. Företaget tar fram naturtrogna köttprodukter med hjälp av en specialteknik. I Sverige är det dock endast hamburgaren som finns tillgänglig, som i sin tur fått sin smak och lite mer realistiska utseende med hjälp av bland annat ärtprotein och rödbetsjuice.

 

4. Det här gör Geltor

Geltor tillverkar veganska skönhetsprodukter som inte testats på djur. Produkterna innehåller inte heller några spår av djur, och är dessutom helt växtbaserade. Detta främst då både elastinet kollagenet är växtbaserat. Deras produkter uppmärksammades på CEW Beauty-galan år 2018 och beskrevs då som världsunika, då de var först ut med att tillverka kollagen som var fritt från djurprodukter.

Deras växtbaserade kollagen kallas för HumaColl21 och är enligt Oopsvegan.com dessutom mer effektivt i jämförelse med traditionellt, marint kollagen.

 

 

5. Det här gör Desserto

Desserto är ett mexikanskt företag som tillverkar veganska tygprodukter, och leds av Adrián López Velarde och Marte Cázarez. Desserto är mest kända för sitt syntetiska kaktusläder, som man bland annat kan nyttja för att tillverka skor, möbler och så även bilklädsel.

Det tog 2 två år för Desserto att tillverka det första kaktuslädret, och vi kan räkna med att deras storsäljare kommer att förfinas och förbättras än mer i framtiden.

 

Läs mer: Så lagar du amerikanska pannkakor.

 

6. Det här gör Impossible foods

Impossible foods har som mål att göra vegoburgare till det nya normala. Deras hamburgare återfinns bland annat på Burger King och de huvudsakliga ingredienserna är soja och potatisprotein, som tillsammans ger hamburgarna dess unika smak samt naturtrogna utseende.

 

7. Det här gör Nuggs

Entreprenören Ben Pasternak ligger bakom Nuggs, som innehåller dubbelt så mycket protein i jämförelse med traditionella kyckling-nuggets som bland annat serveras på McDonalds. Nuggs är dessutom fria från kolesterol, och innehåller utöver det 20 % mindre kalorier än traditionella nuggets.

 

8. Det här gör Sambla

Sambla sverige köper inte in skinnmöbler och de serverar dessutom ofta vegansk mat på kontoret. Även om Sambla inte tillverkar veganska produkter är de ett föredöme inom lånenischen, då de tidigt förstått att vegansk mat och veganska produkter är framtiden.

Lämna en kommentar