Kanelbullar vegan – så lyckas du

Det vankas fika, och vad är då godare än en klassisk kanelbulle? Har du ätit en vegansk kanelbulle så vet du att de kan vara precis lika saftiga och härliga som en vanlig bulle. Men dessa kan du äta med ännu godare samvete i vetskapen om att inga djur är inblandade.

 

Recept på veganska kanelbullar

Ingredienser till bulldegen

50 g jäst för söta degar
150 g mjölkfritt margarin, till exempel Carlshamn
5 dl sojamjölk
½ tsk salt
1½ dl vit baksirap
2 tsk kardemumma
1½ l vetemjöl

 

Recept på fyllningen

2 msk mald kanel
1 ½ dl strösocker
200 g mjölkfritt margarin, till exempel Carlshamn

 

Topping på bullen

Vegetabilisk grädde eller rapsolja till pensling
1 dl pärlsocker

Du kan börja med att göra fyllningen till bullarna. Det är bara att röra ihop ingredienserna. För veganska vaniljbullar byter du ut kanelen mot vaniljsocker eller vaniljpulver.

 

Så gör du veganska bullar

1. Blanda växtmjölken och det veganska smöret i en kastrull. Värm upp det till 37 grader. Har du ingen termometer kan du stoppa ner fingret för att känna, det ska vara fingertoppsvarmt, vilket betyder att du inte bör känna någon temperaturskillnad.

2. Smula jästen i en bunke och häll på mjölk och smörblandningen. Rör om tills jästen smälter.

3. Tillsätt salt, sirap och kardemumma. Gillar du inte kardemumma kan du utesluta den, den fyller ingen funktion mer än smaken. Rör om och tillsätt sedan mjölet i omgångar.

4. Arbeta ihop till en smidig deg. Den ska kännas som en vanlig kanelbulle deg. Den ska inte vara kladdig, men det är helt okej om den är lite klibbig. Bullarna kommer att bli saftigare då. Degen drar åt sig mer mjöl av vad man tror, så var försiktig med att tillsätta extra mjöl.

5. Kavla ut degen till en stor fyrkant och bre på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i bitar. Lägg bitarna i bullformar på en plåt och täck över med en kökshandduk. Låt jäsa i en timme.

6. Pensla med grädden eller oljan och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i fem till tio minuter beroende på hur degiga du vill ha bullarna.

 

Är du mer för sega kakor kan du kolla in vårt recept på sega och härliga chocolate chip cookies, som självklart är veganska.

 

Lämna en kommentar