Denna veganska thaigryta är en currygryta med grön curry och starka och friska smaker. Kolla in det här receptet om du föredrar röd curry istället. Asiatisk mat är perfekt vegansk mat då den använder kokosmjölk, som är veganskt, istället för mjölkprodukter som annars vanligtvis används. Här kommer recept på en riktigt smarrig vegansk thaigryta.
Till fyra portioner behöver du: 1 stor potatis, 1/2 liten sötpotatis, 1 lök, 1 – 2 vitlöksklyftor, ca 2 cm färsk ingefära, 3 msk olivolja, 1 paket pulled oats nude (240 g), 2 msk grön currypasta, 1 grönsaksbuljongtärning och 400 ml kokosmjölk. Grytan serveras med ris.
Så gör du vegansk thaigryta
- Skala och tärna potatisen och sötpotatisen. Skala och skiva löken. Finhacka vitlök och ingefära.
- Koka potatisen och stek lök, vitlök och ingefära i lite olja.
- Tillsätt potatisen och pulled oats och stek en liten stund till.
- Blanda sedan ner currypastan, buljongtärningen och kokosmjölken. Låt koka i några minuter för att smakerna ska komma fram.
- Klart! Smaka av. Eventuellt kan du vilja ha i lite mer currypasta för en starkare smak.
Denna gryta är även perfekt att spara i kylen. Den blir till och med godare då i och med att smakerna får stå och dra åt sig.
Näringsvärde för vegansk thaigryta
Denna gryta är väldigt näringsrik. Det är bara 624 kCal per portion. 28 g fett, 65 g kolhydrater och 26 g protein. Vill du minska på kolhydraterna kan du plocka ur potatisen och ersätta med någon annan grönsak eller skippa riset till och äta grytan som en soppa.
Vegetarisk thaigryta – tänk på detta
Denna gryta gör sig allra bäst som vegansk. Men om du inte är vegan och har svårt för kokosmjölk så kan du byta ut kokosmjölken mot grädde, matlagningsgrädde eller creme fresh. Grytan kommer då att få en krämigare konsistens och bli lite mildare i smaken eftersom att mejeriprodukter balanserar både hetta och sälta. Om du använder mejeriprodukter istället för kokosmjölk kan du därför behöva tillsätta lite extra currypasta.