Vegetarisk röd curry – bästa receptet

Röd curry är mångas favorit på thairestaurangen. Men visste du att den går att göra hemma med enkla medel? Det blir både gott, näringsrikt, vegetariskt och till och med veganskt! Det är en hel del ingredienser, men det tar ändå under 45 minuter att laga.

Till fyra portioner behöver du: 2 förpackningar fast naturell tofu (à ca 230 g), 1 dl vetemjöl, 5 dl neutral olja, 4 portioner jasminris, 1/2 gul lök, 1/2 röd paprika, 1/2 zucchini, 1 förpackning kokta kikärter (à 380 g), 3 msk neutral olja, 2 msk röd currypasta, 1 burk kokosmjölk (à 400 ml), 2 msk strösocker, 2 grönsaksbuljongtärningar och salt.

Om du blir skeptisk till all olja behöver du inte bli det. Den är till för att fritera tofun i och kommer inte vara en del av maten.

 

Så gör du den bästa veganska curryn

  1. Börja med att skära tofun i kuber och blanda runt dem i mjölet. Hetta upp oljan och fritera tofun i omgångar.
  2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Det brukar behövas cirka 10-15 minuters koktid.
  3. Skär alla grönsaker och sila av kikärtorna.
  4. Ha i lite olja i stekpannan och i med currypastan. Låt den fräsa i ett par minuter för då kommer smakerna fram som bäst.
  5. Ha i löken, kikärtorna, kokosmjölken, sockret och buljongtärningarna. Låt koka i några minuter. Ha sedan i paprikan och zucchinin.
  6. Klart! Toppa med tofu och salt, lime, chili och koriander efter behag.

 

Näringsinnehåll för vegansk röd curry

Denna gryta är både god, mättande och nyttig. Det är 870 kCal per portion, 48 g fett, 81 g kolhydrater och 23 g protein.

Sockret framhäver en del smaker i grytan, men kan absolut minskas på eller plockas bort helt och hållet. Vill du komma ner i kolhydrater så kan du även skippa riset och istället tillsätta mer grönsaker.

 

Gör egen vegansk röd curry

Grytor går att variera i all oändlighet och bara fantasin sätter gränser. Basen här är röd curry och kokosmjölk. Prova gärna att göra en egen gryta med andra grönsaker som du tycker om eller har hemma. Koka ihop med curry och kokosmjölk och du får en otroligt smakrik och lättlagad lunch eller middag. Lämna gärna en kommentar här om du kommer på något gott recept du vill dela med dig av. Lycka till!

Lämna en kommentar