Kom i form med power walk

Att träna kondition är bra för hela kroppen. Du bränner mycket kalorier, vilket gör att du går ner i vikt. Att jogga är en bra form av konditionsträning, men den passar långt ifrån alla. Det är mycket slitsamt på leder, framförallt knäna, att jogga. Detta är då kroppen hela tiden trycks ihop eftersom att jogging är en relativt studsig träning. Promenader är populärt, men dessa går att optimera genom att power walka. Power walks sker utomhus, vilket gör att du samtidigt får andas frisk luft, intar dagsljus och får vara ute i naturen. Allt detta har hälsofördelar och gör power walks till en optimal träningsform.

 

Vad betyder power walk?

Power walk är engelska – power betyder kraft och walk betyder gå. Det är alltså ett sätt att ta lite kraftfullare promenader. Till skillnad från en vanlig promenad är en power walk i snabbare tempo. Vissa kan till och med gå så pass fort att de är lika snabba som någon som joggar långsamt. Tanken med en power walk är att du ska bli varm och svettig. Det ska kännas att du tränar och inte bara går en promenad.

 

Optimera power walken för mer effektiv träning

Det finns några grundläggande principer för att optimera din power walk. Först och främst är det viktigt med ett par bra skor. Detta är för att minska belastningen på kroppen och fötterna. Hållningen är en annan sak som är viktigt. Du ska sträcka på dig utan att svanka. Försök att titta så rakt fram som möjligt och ha huvudet lyft. Går du i skogen där det finns rötter och annat att snubbla på är det bra att ha ett öga på marken, men titta då så långt fram som möjligt för att hålla nacken så rak som det går. Du kommer då att se potentiella hinder på vägen. Och glöm inte att dricka vatten!

 

Power walka i backar

Det finns olika sätt att optimera en power walk på. Ett sätt för mer effektiv och hårdare träning är att power walka i backar. Både uppförsbackar och nedförsbackar förbättrar träningsresultatet. Att power walka i uppförsbackar är ett mycket effektivt sätt att träna rumpan på, speciellt om du tar djupa steg.

 

Ökad muskelträning med vikter

Det finns även vikter som går att sätta på kroppen för ökad träning. Det finns bland annat viktvästar och vikter som går att sätta runt anklarna eller handlederna. Ett annat tips är att ta ett par lättare hantlar om du har det hemma. Låtsas som att hantlarna är ett par stavar, och pendla mycket med armarna när du går.

 

Pendla med armarna

Att pendla mycket med armarna är ett bra sätt för att aktivera hela kroppen. Du kommer då att träna armar, axlar och rygg. Du ska ta upp motsatt arm vilket betyder att du ska lyfta upp höger arm när du tar ett steg fram med vänster ben. Att pendla med armarna inkluderar hela kroppen i träningen. Det gör även att du kommer kunna gå snabbare eftersom att hela kroppen hjälper till och armarna på ett sätt tar dig framåt.

 

Gå baklänges

Detta kan låta konstigt, men det är mycket effektivt att gå baklänges. Du tränar då andra muskler som vanligtvis är svåra att komma åt. Detta är ingen rörelse som vi gör i vanliga fall, vilket resulterar i att muskler som annars vilar kommer att aktiveras. Det kan vara svårt att just power walka baklänges, så här kan det räcka med hastighet för en vanlig promenad. Försök att inte kolla vart du går, eftersom att kroppen då kommer att belastas snett. Kolla innan för att se så att underlaget är plant och gå på en väg där du vet att det sällan kommer bilar. En bra sak är att göra detta tillsammans med någon annan som då går framlänges.

 

Intervaller

Det går att köra power walks i intervaller. Detta kan du göra genom att du går på så snabbt du bara kan i en minut. Gå sedan i långsammare takt, men ändå snabbt. Upprepa under hela promenaden. En annan typ av intervaller är att kombinera med jogging. Power walka i en minut, och jogga sedan i en minut. Upprepa.

Lämna en kommentar