Böntacos till tacofredag

Fredag och tacosmys. Tacos är en god och smakrik rätt som kan varieras i all oändlighet. Du kan ha på precis vad du vill på din taco, våga prova lite olika alternativ! Som till exempel denna goda och veganska böntacos.

 

Recept på böntacos

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
380 g kokta bönor (230 g avrunnen vikt)
2 msk tacokrydda
400 g krossade tomater

 

Så gör du böntacos

Skala och finhacka löken och vitlöken. Häll av vattnet från bönorna och skölj dem i en sil. Fräs löken och vitlök i lite olja. Ha sedan i bönorna och tacokryddan och rör runt, fräs i några minuter. Sen är det dags att ha på de krossade tomaterna. Rör om ordentligt och låt puttra i minst fem minuter.

 

Recept på pico de gallo

Någonting som är väldigt gott att ha till tacos är pico de gallo. Det är en mexikansk tomatsalsa. Den görs enkelt genom att finhacka tomat, silverlök, chili och koriander. Blanda sedan ihop allt och pressa en lime över. Pico de gallo kan med fördel göras dagen innan så att smakerna får stå och dra sig i kylskåpet under natten. Smaka av med salt och peppar. Lime och mynta är två återkommande smaker i det mexikanska köket.

Till din böntacos kan du ha precis vad du vill. Antingen gör du klassisk svensk tacos med isbergssallad, tomat, majs, salsa och någon vegansk creme fraiche. Eller så provar du något helt nytt och har stekt grön paprika, pico de gallo, färsk spenat och strimlad vitkål.

 

Veganska tacos på olika sätt

En sak som är väldigt bra med tacokrydda är att den smakar mycket och att smaken smittar av sig på det man kryddar. Det gör att du kan krydda nästan vad som helst med tacokrydda. Bönröran i receptet ovan är väldigt god, men det går även att bara ta vanliga bönor, hetta upp dem och krydda. Även linser är bra till detta, speciellt belugalinser som inte faller isär lika lätt som vanliga linser.

Avsluta tacokvällen med sega och härliga veganska chocolate chip cookies eller veganska chokladkakor.

 

Lämna en kommentar