Så får du bäst resultat på vegansk knäck

Knäck är ett måste på julbordet. Utan knäck blir det ingen jul! Eller det kanske är lite överdrivet, men visst vill man ha knäck på julbordet? Att behöva sålla bort vad du kan äta bara för att du är vegan är ett minne blott. Numera finns det så himla bra substitut att du kan äta nästan exakt allting, fast i vegansk form istället. Veganskt godis är gott det också.

 

Riktigt god och vegansk knäck

Till cirka 35 knäck behöver du 1 1/2 dl strösocker,1 1/2 dl kokosmjölk eller havregrädde (13%) och 1 1/2 dl ljus sirap.

Det enda som skiljer sig från vanlig knäck är att du inte har i vanlig grädde utan istället ett växtbaserat alternativ. Det spelar ingen roll om du väljer att ha kokosmjölk eller havregrädde utan du väljer det som du själv föredrar.

 

Så gör du vegansk knäck

Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda om och koka upp tills det får en temperatur på 125 grader.

Har du ingen termometer så kan du göra ett så kallat kul-prov. Det gör du genom att ta lite knäck på en sked och häll ner i ett glas med vatten. Ta sedan upp knäcken och se om du kan rulla den till en kula som håller formen. Håller kulan inte formen får du koka knäcken lite till.

Är knäcken klar så häller du upp den i knäckformar. Många gillar att toppa knäcken med hackad mandel, och det fungerar givetvis precis lika bra på vegansk knäck som på vanlig knäck.

 

Knäck blir väldigt varmt

Var försiktig när du tillagar knäcken. Den blir extremt varm (125 grader) och om du får den på huden så kan den bränna så mycket att den fastnar. Det är därför viktigt att aldrig ta på knäcken, utan alltid använda skedar när du ska portionera upp knäcken. Se även till att det inte är några barn i närheten.

En knäck innehåller ungefär 40 kalorier.

Lämna en kommentar