Spanskt godis för veganer

Många tänker att man bara behöver utesluta kött, fisk, ägg och mejeriprodukter för att bli vegan. Men riktigt så enkelt är det inte. Animaliska produkter gömmer sig i alla möjliga saker. Till och med godis! När man äter en gelegodis tänker man inte direkt att det kan komma från djur, men det är just vad det gör. Gelegodis får sin konsistens från djurfett. Och i choklad så finns det mjölk som kommer från kossan.

 

Churros – en klassiker i Spanien

Churros är en riktig klassiker i Spanien, och även Mexico precis som tacos är. De serveras ofta med chokladsås som man doppar den i. En churro är som en friterad degpinne. Det kanske inte låter allt för lockande, men det är riktigt gott!

 

Recept på veganska churros

3 ½ dl vatten
50 g veganskt smör, smält
½ tsk vaniljextrakt
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ca 1 liter frityrolja

 

Så gör du veganska churros

Koka upp vattnet. Ta av kastrullen från pannan och blanda ner smält smör och vaniljextraktet. Ta en bunke och ha i mjöl, bakpulver och salt. Rör om. Gör sedan en grop i mitten och häll i vätskan. Blanda ihop allt till en jämn och kladdig smet. Låt degen vila i cirka 15 minuter innan du har i den i en spritspåse.

Under tiden degen vilar kan du blanda 1 dl socker och 1 tsk kanel i på en tallrik och göra chokladsåsen.

 

Recept på vegansk chokladsås

250 ml växtgrädde
50 ml växtmjölk
2 msk ljus sirap
200 g mörk vegansk choklad, hackad

Värm grädden, mjölken och sirapen. Tillsätt sedan den hackade chokladen och rör om tills den är helt smält.

 

Fritera veganska churros

Hetta upp frityrolja till 190 grader. Spritsa ut degen i oljan. Nyp av med fingrarna eller klipp med en sax för att få önskad längd. Är oljan tillräckligt varm ska de inte behövas friteras mer än i en minut. Ta sedan upp churrosen med en hålslev, har du inte en sådan kan du ta upp dem med en tång, men kläm inte för hårt. Lägg dem på hushållspapper så att de släpper lite olja. Men inte för länge så att all olja försvinner. Strö sedan över socker- och kanelblandningen. Det fäster bättre om det är lite olja kvar. Servera tillsammans med chokladen.

Lämna en kommentar