Vegansk potatis och purjolökssoppa

Potatis och purjolökssoppa är en riktigt god och krämig soppa med svenska smaker. I grunden är det en vegetarisk soppa, men den går även att göra vegansk med enkla medel.

 

Recept på god och krämig potatis och purjolöksoppa

600 g potatis
1 purjolök
1 tsk olja
1 tsk timjan
ca 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
3 dl växtbaserad grädde
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Skala potatisen och skiva den tunt. Trimma och skiva purjolöken.

Fräs purjolöken i olja i en stor kastrull. Tillsätt sedan potatis, timjan och buljong. Detta ska koka i 15 minuter, eller tills potatisen är klar.

När soppan är klar ska den mixas. Enklast är att mixa med en stavmixer direkt i kastrullen, men det går även bra att hälla i den i en mixerskål och mixa.

Har du ingen mixer kan du köra med en elvisp. Tänk dock på att hacka purjolöken i mindre bitar. Potatisen mosas av elvispen, men inte purjolöken.

 

Växtbaserad grädde till purjolökssoppa

När den veganska potatis och purjolökssoppan är mixad till önskad konsistens så är det dags att göra den krämig med grädden. Alla sorter av växtbaserad grädde går bra, men tänk på att till exempel kokosgrädde ger mycket kokossmak, vilket inte är optimalt i just purjolökssoppa.

Till sist ska du vända ner persiljan. Det är även fint att garnera med lite persilja på toppen.

Servera soppan som den är eller tillsammans med ett gott och veganskt bröd som har veganskt smör och ost på sig för lite extra mättnad.

 

Kalorier i vegansk purjolökssoppa

Det exakta antalet kalorier skiljer sig beroende på vilken grädde du använder. Detta recept ger fyra portioner och vardera portion har cirka 400 kCal. Grädden bidrar med ungefär hälften av kalorierna, så ett magrare alternativ ger ännu färre kalorier. Med bröd, smör och ost blir det mer, men du kommer även att hålla dig mätt längre.

Är du sugen på lite starkare smaker kan du kolla in vårt bästa recept på vegansk röd curry genom att klicka här.

Lämna en kommentar