God vegansk chiapudding

Chiapudding är ett perfekt veganskt mellanmål eller frukost. Det är enkelt att göra i förväg och är packat med nyttigheter.

 

Vad är chiafrön?

Chiafrön är små, mörka frön som kommer från chiaplantan. Chiafröna är sprängfyllda med bland annat proteiner, mineraler och kalcium. Så lite som en tesked ger dig mycket av dessa nyttigheter. De innehåller även mycket omega 3 syror, vilket är perfekt för veganer. Omega 3 hittas vanligtvis i fet fisk, men eftersom att veganer utesluter fisk från sin kost så kan det vara svårt att få i sig. Men med chiafrön är det inte längre en utmaning. Två teskedar chiafrön innehåller faktiskt mer omega 3 än en portion lax.

 

Förbereda för vegansk chiapudding

Chiapudding är hur enkelt som helst att göra. Det enda du behöver tänka på är att chiafröna behöver stå och dra åt sig vätskan i några timmar, eller med fördel under natten. Gör iordning på kvällen och du har frukosten klar morgonen efter. Hur bra som helst.

Chiapudding går att göra i valfri skål, glas, burk eller liknande. Det bästa är att göra i någonting som har ett lock på sig, så slipper puddingen ta smak av kylskåpet. Kanske en gammal syltburk eller liknande.

 

Recept på vegansk chiapudding

Chiapudding bestå i grunden av två ingredienser. Mjölk och chiafrön. Mandelmjölk passar perfekt till chiafröna, men även kokosmjölk, rismjölk och sojamjölk går bra.

Till grundreceptet behöver du:
3 matskedar chiafrön
2 deciliter mandelmjölk

Chiafrön har ingen smak, så det är perfekt att tillsätta lite vanilj till puddingen. Ungefär ett kryddmått vaniljsocker räcker. Eller vaniljpulver om du har, det är bättre och fritt från socker.

 

Godaste toppingen till chiapudding

Chiapudding kan jämföras med gröt, och kan toppas efter smak. Eftersom att chiapuddingen själv inte har så mycket smak så passar de flesta frukterna, bären och fröna att toppa med. Några favoriter är hallon, kokosflingor, nötter, blåbär och banan. Det är även gott att ha på äpple och kanel. Vill du lyxa till det lite kan du blanda ner lite kakao i chiapuddingen.

Lämna en kommentar