Vegan sushi recept

Sushi är gott och det är en perfekt rätt för veganer. Det är inte svårare att göra vegansk sushi än vad det är att göra vanlig sushi. Men trots att det inte är svårare att göra än vanlig sushi så kan det ändå behövas lite övning för att få snygga bitar.

 

Grunden för vegansk sushi

All sushi är likadan i grunden. Antingen gör man en rulle och detta görs med ris som omsluts av ett blad med sjögräs. Eller så gör man bitar med ris och toppar med något. Det finns även andra typer, men dessa två är det absolut vanligaste. Det är viktigt med rätt ris, så att bitarna håller ihop. Det finns specifikt sushiris i till exempel asiatiska butiker. Klibbigt jasminris kan funka, men det ger inte den rätta smaken. Det är dock det bästa alternativet om du inte får tag på sushiris.

 

Vegansk sushi rulle med avokado

Detta är ett riktigt gott recept med mycket smak.

Lägg ut ett sjögräsblad och lägg på ris. Lägg sedan på ¼ röd paprika (skivad), ¼ avokado (skivad) och ½ dl kimchi.

Rulla sushin och skär i bitar. Lägg bitarna ned och toppa med:
Vegansk sriracha majonnäs (1 dl vegansk majonnäs och 1 msk sriracha)
Salladslök (hackad)
Svarta sesamfrön

 

Vegansk sushi med sötpotatis och lök

Detta är också en rulle. Så du gör steg ett med sjögräs och ris. Sedan lägger du på ¼ sötpotatis (tillagad och nedkyld), 1 salladslök (stjälken), 1 msk rostad lök, 1 msk vegansk creme cheese. Till exempel Oatly på mackan.

Skiva sushin och lägg den på sidan. Toppa med vegansk majonnäs och rostad lök.

 

Sushibitar utan sjögräs

Det allra enklaste sättet att göra sushi på är att göra bitar. Du slipper då att rulla ihop den, vilket kan vara svårt för nybörjare. Det enda du gör då är att ta en bit klibbigt ris, du hittar sushiris i välsorterade matbutiker eller asiatiska butiker. Forma en avlång bit av riset och toppa sedan med det du vill. Till exempel en skiva avokado och lite rostad lök. Du kan även toppa med någon sås, eller så doppar du biten i någon smaskig sås eller soja och wasabi.

Lämna en kommentar